SUN STREET KLÍMA
Kisokos

Leendő és meglévő ügyveleink számára rövid tömör válaszok, a gyakran elhangzó kérdésekre.

Terjedő komfort

Mára az emberek igényei kiterjedtek a mindennapok komfortjának emelésére, ezzel a klímapiac bővülését okozva. A kereslet növekedése, és a készülékek árának utóbbi néhány évben tapasztalható drasztikus csökkenése is abba az irányba mutat, hogy egyre több klímakészülék kerül forgalomba.

Lakásunk, irodánk, családi házunk klimatizálására több lehetőség is van.

  • A legszerencsésebb az építkezés során, tervek alapján beépített légtechnikák alkalmazói. Ez a megoldás a legtisztább és legjobb eredményt nyújtja, akár hűtés akár fűtés vagy szellőztetésről legyen szó. Telepítése, fenntartása költséges.
  • A lakosságban legelterjedtebb,a split rendszerű klímaberendezések használata. Telepítése egyszerű, gyors, ára elérhető. Ezek egyik változata a légcsatornázható split, amikor a beltéri egység egy rejtett helyen, pl. álmennyezet fölött van, és a légbefúvás légcsatornákon keresztül történik.
  • Az ablakklímák jelentősebben az irodákban terjedtek el.
  • Kisebb helységekben használatosak a mobilklímák
  • Ahol a kültéri egység elhelyezésére nincs lehetőség ott használható rejtett a kültéri egység. Pl. Műemlék-jellegű épületek.

Üzemeltetési tanácsok

  • ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, a berendezés utolsó használata végén 20-30 perc folyamatos ventilátor üzem megelőzi a gombásodást
  • a kültéri egység szabadon hagyása
  • napfénytől védett beltéri egység
  • használat alatt ne szellőztessünk

Furcsa zajok

  • nem mindig hibára kell először gondolnunk
  • indítást követően a hűtőfolyadék áramlását, leállítást követően a kondenvíz áramlását hallhatjuk
  • a fűtő gépek leolvasztásának zaja

Szagok

  • gyakran, mindössze a légkondicionálón keresztül visszafújt szagokat érezhetjük

Pára

  • Előfordulhat az is, hogy a klíma beltéri egységéből köd szerű párafelhőcske áramlik ki, ekkor sem kell megijedni, ugyanis ez csak párafelhő, és nem füst.

Fűtés üzem

  • Hőszivattyús készülékek beltériegységek esetenként le is állhatnak, mivel a szoba hőmérséklete eléri a termosztáton beállított értéket, ekkor a kültéri egység leáll, a beltéri egység pedig alacsony fordulatra kapcsol.
  • Fűtés közben a készülék normál esetben 7-15 percenként bekapcsolja az automatikus leolvasztást, ez idő alatt a berendezés leáll.

A fent leírtak az általános esetekre vonatkoznak, ezek eltérhetnek a különböző márkájú berendezések között. A kezelési útmutató, érthetően kitér az általános működési jelenségekre, segítségével elkerülhető egy felesleges kiszállás.

 

Karbantartás

 

Tudtad, hogy? – Miért fontos a klíma karbantartás?
Kivétel nélkül az összes gyártó a karbantartások elvégzéséhez köti a készülékek garanciáját, nem véletlenül. A klímatisztítás nem kizárólag saját egészségünk miatt fontos, hanem a készülék élettartamát is növeli, valamint a villanyszámlát csökkenti.

Tudtad, hogy? – Hogyan szennyeződik a klíma készülék?
Hűtéskor a klíma beltéri egységében pára csapódik ki, a nyirkos felületen pedig könnyedén megtapadnak az apró szennyeződések, amik még a porszűrőn is átjutottak. Egy elhanyagolt berendezés számtalan légúti megbetegedéshez vezethet, nem érdemes az egészségét kockáztatni.

Tudtad, hogy? – Alap vagy Pro-go tisztítás?
A lakossági, rendszeresen karbantartott klímaberendezések esetében az alaptisztítást, míg az üzletek, irodák nagyobb igénybevételű berendezések esetén a Pro-go tisztítást javasoljuk. A Pro-go tisztítás esetén a készülékek darabokra szedjük és minden része ellenőrzésre és alapos tisztításra kerül.

Tudtad, hogy? – Mi történik a karbantartás során?
A beltéri egységek szét szerelése majd a szűrők, burkolatok, légterelő lapátok és nehezen elérhető helyek tisztításra kerülnek. Ezt követi a hőcserélő és csepptálca tisztítása, fertőtlenítése és szagtalanítása. Végül a kondenzvíz elvezetés és elektromos csatlakozások útjának ellenőrzése.

Tudtad, hogy? – Mi történik a Pro-go karbantartások során?

A Pro-go tisztítás magában foglalja az alap tisztítást, ezen felül a ventilátor kerekek karbantartását, a hűtőközeg nyomás-ellenőrzését és az áram felvétel ellenőrzését. Végül új antibakteriális szűrőbetétek kerülnek bele. Üzletek, irodák nagyobb igénybevételű berendezések esetén válasszátok.

Tudtad, hogy? – Hogyan szennyeződik a klíma?

Hűtéskor a klíma beltéri egységében pára csapódik ki, a nyirkos felületen pedig könnyedén megtapadnak az apró szennyeződések, amik még a porszűrőn is átjutottak. Egy elhanyagolt berendezés számtalan légúti megbetegedéshez vezethet, nem érdemes az egészségét kockáztatni.

Tudtad, hogy? – Legionárius betegeség klímától?

A legionellózist 1976-ban diagnosztizálták először az Amerikai Egyesült Államokban. A betegség emberről emberre nem, csak környezeti, Legionellával fertőzött aeroszol útján terjed. Természetes vizekben és nedves környezetben kis számban bárhol megtalálhatóak. 60 °C felett elpusztulnak. Tünetek: 12-48 óra alatt az influenza tünetei, magas láz, száraz köhögés majd tüdőgyulladás.

Funkciók

 

Tudtad, hogy? – Mi az a human szenzor?
Egy energiatakarékos megoldás a gyártótól. A human szenzor észreveszi, ha nem tartózkodnak a helyiségben, és lecsökkenti a készülék teljesítményét. Ha visszatérnek a helyiségbe a human szenzor ismét visszaáll az eredetileg beállított üzemmódra.

Tudtad, hogy? – Grid-eye érzékelő, mi lehet?
A Grid-eye érzékelő meghatározza a helyiség aktuális hőmérsékletét, és egyenletesen osztja el a levegőt a helyiségben padlótól a flafonig, mielőtt olyan légáramoltatási programra kapcsol, amely a meleg vagy a hideg levegőt a szükséges területre irányítja. Coanda-hatáson alapuló légáramlás szabályozás. Komfortérzetünk növekszik, nincs függöny hatás.

Tudtad, hogy? – Mi az a 3D légáram?
A gyakran olvasható 3D légáram, egy automatikus 4 irányú légterelés, mely lehetővé teszi a helyiség egyenletes hűtését, legyen a helyiség bármely részébe is felszerelve a beltéri egység a szoba minden ponton egyenletes. A szokásos függőleges légterelés mellett vízszintesen is működik, így a helyiségben teljesen egyenletesen osztható el a befújt levegő.

Tudtad, hogy? – Mi az az „I feel”?
A távirányítóba épített mini hőmérő érzékeli a levegő hőmérsékletét és továbbítja a beltéri egységnek. Így a berendezés a ventilátor sebességet (automata ventilátor sebesség üzemmódban) és a hőmérsékletet a távirányító elhelyezkedéséhez igazítja, ezzel maximalizálva az elérhető komfortérzetet.

Energiaosztályok

 

Tudtad, hogy? – Energiaosztályok a klímán?
A gyártoknak kötelező az összes légkondicionáló készüléken feltüntetni az úgynevezett energia címkéket, megmutatja, hogy az adott típus mekkora energiafelhasználással képes üzemelni. A címkék segítségével könnyen megérthetjük, mennyire környezetbarát és mennyire hatékony a vizsgált készülék, megkönnyítve a választást.

Tudtad, hogy? – Mit jelent az A++, és A+++ jelölés?
A készülékek energiafelhasználásuk szerint különböző osztályokba tartoznak. Hét osztályt különböztetünk meg, A-tól G-ig. A legnívósabb, a zöld színnel jelölt A osztály, mely a lakosság környezetbarát szemléletével, mára A++ és A+++ osztályokra váltak szét. A kiváló energiahatékonyságú klímák: a Gree, C&H vagy a Daikin modellek

 

 

 

Hűtőközegek és környezetvédelem

 

Tudtad, hogy? – Hűtőközegek és környezetvédelem?
A fejlődő technológia és a fejlesztések terén fontos szerepet kap a hűtőközegek összetétele. A szigorítások 1987 óta tartanak és 2010-től tovább szűkült a használható hűtőközegek fajtáinak száma. Nem találni a piacon ózonréteg elvékonyodásához hozzájáruló hűtőközegeket, a legelterjedtebb a R410, de GWP értéke sokkal alacsonyabb a R32-esnek.

Tudtad, hogy? – Mi a fenntartható fejlődés titka és klíma?
A fenntartható fejlődés titka, hogy úgy válasszuk ki a mindennapi kényelmünket szolgáló készülékeket és alapanyagokat, hogy azok legkevésbé sem károsítsák környezetünket. Ezt segítik a nemzetközi egyezmények, melyek a klíma használatára is vonatkoznak.

Tudtad, hogy? – Melyik a legzöldebb hűtőközeg?
Az R32-es egy környezetbarát gáz, speciálisan tisztított fluorid. Ezt a japán klímagyártók alkalmazták először, s egyre több cég dolgozik azon, hogy részükről is környezetbarát megoldás kerüljön a piacra. Nem mellékes, hogy az R32-es energiatakarékossági szempontból is kiváló.

Tudtad, hogy? – Környezetbarát R410 és R32-es hűtőközegek?
Az R32-es egy környezetbarát gáz, speciálisan tisztított fluorid. Ennek GWP értéke sokkal alacsonyabb, mint az R410A. Sok klíma még az R410A hűtőközeggel van feltöltve, ugyan ez sem járul hozzá az ózonréteg elvékonyodásához, de magas GWP értékkel rendelkezik. Kétségtelen, hogy biztonságosan használható, de érdemes róla tudni, hogy például tűzesetkor mérgező gázok keletkezhetnek belőle.

Zajszínt

 

Tudtad, hogy? – Hogyan tájékozódhatom a klíma zajszintjéről?
Az interneten böngészve, de a berendezésekhez kapott tájékoztatóban is teljes körű leírást találunk. A dBA jelölés mellett találunk két számot, az egyik a kültéri a másik a beltéri egységhez tartozó mérték. Abban az estben, ha egy számot tüntettek fel az a kültéri zajszíntje.

Tudtad, hogy? – Milyen hangnyomással rendelkezik egy átlagos klímaberendezés?
A kb. 50 dB-es hangerőjű hangokat találjuk kellemesnek, a kellemetlen hangerő 100 dB körül indul. A klíma zajszínt attól függ, mely részéről beszélünk. Míg egy külső egység 50-60 dBA környékén is zümmöghet, addig akár ugyanennek a beltéri egysége 20 dBA lehet. Érdemes tehát a vásárlandó klímaberendezés technikai adatlapját böngészni, illetve véleményeket olvasni.

Tudtad, hogy? – Milyen hangos a leghalkabb klíma?
A kb. 50 dB-es hangerőjű hangokat találjuk kellemesnek, a kellemetlen hangerő 100 dB körül indul, és kb. 120 dB-nél érjük el a fájdalomküszöböt. Előre jól sejthető módon erre a kérdésre egyértelmű választ nem tudunk adni, hiszen napról napra jelennek meg újabb berendezések, amelyek egyre erőteljesebben szolgálják kényelmünket.

Műszaki és működési kérdések

 

Tudtad, hogy? – Mit jelent a Full DC inverter klíma?
A klímáknál a legnagyobb megtakarítást a motorok kialakításával tudják elérni a gyártók. Az úgynevezett rövidre zárt forgórészű kalitkás motorok után, 2005 körül kezdtek beszivárogni az első állandó mágnes forgórésszel készülő motorok (DC)(BLDC).

Tudtad, hogy? – Mi a különbség a hőszivattyú és a klíma közt?
Minden klíma hőszivattyú, de nem minden hőszivattyú klíma. A klíma a levegőből nyeri a hőenergiát, meleg levegőt fúj tehát levegő-levegő hőszivattyú. A hőszivattyú pedig nem a levegőt, hanem vizet melegít, és azt keringteti a különböző gépészeti megoldásokkal (padló, mennyezetfűtés, meleg víz) tehát ez a levegő-víz hőszivattyú.

Tudtad, hogy? –Inverteres klímával=energia-megtakarítás?
A 30-40% energia megtakarítás érhető el ezekkel a készülékekkel. Nagyon fontos, akkor tudjuk az energia-megtakarítást elérni, ha a gépet FOLYAMATOSAN működtetjük, és nem KI-BE kapcsolgatjuk. Illetve, a kívánt hőmérsékletet nem az elérni kívánt hőfoktól, hanem a környezetünk hőmérsékletéből kiindulva érjük el. Fokozatosság elve. Ezért, hasznos az időzítő és az okos készülékek.

Tudtad, hogy? – Az inverteres klíma működése?
Működésük szerint, két nagy csoportba bonthatjuk a légkondicionálókat. Az invertere és az ON-OFF készülékek. Az inverteres klíma egy adott teljesítményen működik, és a kívánt hőmérséklet elérése után kikapcsol, szemben az ON-OFF gépekkel. Tehát, ahogy egyre jobban közeledik az érték a beállított hőfokhoz, annál jobban visszaveszi a kompresszor teljesítményét. Így tudunk vele jelentős energiát megtakarítani.

Tudtad, hogy? – Hogyan használd helyesen az inverteres klímádat?
Az invertere klíma jelentős energia megtakarításra képes, azonban ez nem törvényszerű. Ha 16 fokot állítunk be, a kinti 40 fokkal szemben akkor a kompresszor nem fog tudni visszaállni, és így a teljesítménye nem tud csökkenni. Mindig a meglévő hőmérséklettől indulva kezdjük a hűtést, és ne fordítva. Végül, mindig törekedjünk a szinten tartásra és máris spóroltunk.

Tudtad, hogy? – Kizárólag inverteres klímát keresel?
Van egy jó hírünk, napjainkra alig található a piacon nem inverteres elven működő légkondicionáló. Ennek oka, az inverteres működési elvvel nyerhető nagyfokú hatékonyság több elemi szinten, így egyszerűen leverte az on-off elvű készülékeket a forgalomból.

Tudtad, hogy? – Az inverteres klímák előnyei?
Az ismert energia hatékonyság mellett jóval csendesebb korábbi társainál és képes stabil hőfok megtartásra. Továbbá nagy előny, hogy induláskor nem vesz fel úgynevezett „áramlöketet”, így egy normál kialakított konnektorból is biztonsággal üzemeltethető a készülék. A korábbi típusú készülékek induláskor egyből 100% kezdtek el működni és ez képes volt megterhelni a hálózatot.

Tanácsok és érdekességek

 

Tudtad, hogy? – Miért kell használni a klímát télen is?
A hideg hónapokban, sok háztartásban fejet üt a penész. A magas páratartalom, kevés szellőztetés, jól szigetelt lakások esetén gyakori. Az ideális relatív páratartalom 40 és 60 % között van. Cselekedj mihamarabb a családod és a saját egészséged megőrzése érdekében!

Tudtad, hogy? –Árkülönbségek és teljesítmény?
Az átlagos lakossági körülményeknél leggyakrabban ajánlott teljesítményű készülék a 3,5 kW-os, a sorban az 5,5 kW-os gépek következnek, itt jelentős árkülönbséggel találkozhatunk, míg a 2,5 és 3,5 kW készülékek között, ez minimális. Fontos, hogy két márka, egy teljesítmény kategóriája közt is nagy mértékű különbséget találhatunk. A választáshoz, kérjük ki szakember véleményét!

Tudtad, hogy? – Spórolok a kisebb teljesítményű készülék vásárlással?
NEM! Fontos, hogy az alulméretezett klímáknál ez a megtakarítás nem lesz tapasztalható. Ha takarékossági okokból egy kisebb készülék lett beépítve, úgy az a gép szinte folyton maximum teljesítményen fog menni. Amennyit az kisebb géppel spóroltunk, azt hamar befizetjük a villanyszámlába. Készülék vásárlás előtt, kérj szakembertől tanácsot.

Tudtad, hogy? – Klímával a penész ellen otthon?
A mai inverteres klíma hatékony fegyver lehet a penész ellen ott ahol a falak hőmérséklete és a helyiség páratartalma nem megfelelő. Mivel automatikus hőmérséklet- és nedvességtartalom- szabályzásuknak köszönhetően a penész nem marad fent. Télen fűt, nyáron hűt és folyamatosan egészséges levegőt biztosít családjának. Ha nagy a baj, kiegészítésképp párátlanító készülékre is szükség van.

Tudtad, hogy? – Mi a négy fő tanács?
Ha huzamosabb ideig nem vagyunk otthon, a berendezés utolsó használata végén 20-30 perc folyamatos ventilátor üzem megelőzi a gombásodást
A kültéri egység szabadon hagyása
Napfénytől védett beltéri egység
Használat alatt ne szellőztessünk

Tudtad, hogy? – Mik azok a furcsa zajok?
Nem mindig kell hibára gondolni mikor furcsa zajokat hallunk a készülékből. Az indítást követően a hűtőfolyadék áramlását, leállítást követően a kondenzvíz áramlását hallhatjuk. Illetve a fűtő készülékek esetén, az automatikus leolvasztás közben keletkezhet zajt.

Tudtad, hogy? – Segíthet a klíma a korona vírus elleni küzdelemben?
A mai modern klímaberendezések szűrői képesek lehetnek a levegő folyamatos átmosására, így a vírusok és gombák egy részének kiszűrésére. A rajtuk áthaladó vírusos nedvességcseppeket felfogják, így kiszűrik a levegőből. A légkondicionáló vírus és baktérium kiszűrő képessége fokozható. Keresse a katalitikus szűrővel (kémiai úton semlegesíti a vírusokat, baktériumokat), vagy plazma szűrővel (elektromos úton semlegesíti a vírusokat, baktériumokat) ellátott modelleket.

ELÉRHETŐSÉG

Az oldal üzemeltetője: Sun Street Kft.
Telefon: +36 20/259-05-19
Szerelő: +36 20/500-99-26
E-mail: sunstreetklima@gmail.com
Székhely: 2234 Maglód, Nap utca 5/c

JOGI DOLGOK

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum
Tárhely szolgáltató

FACEBOOK

A honlapon szereplő információk tájékoztató jellegűek, a képek illusztrációk, a változás jogát fenntartjuk.

Design: Weboldal készítés Maglód